Veniţi în barca noastră

Îmbrăcat într-un tricou de marinar luat de la nenea Traian, prea mare pentru el şi care îi ajungea până la genunchi, Emil se juca cu vâsla, bătând apa.

Era pe barca portocalie, de peste 30 de procente, şi privea, din când în când, spre ponton, unde ceilalţi băieţi îi făceau semne.

Călin dădea ture pe un scuter galben, în timp ce Mircea se juca un un zmeu roşu de hârtie, agăţat de zgarda lui Felix, un motănel gras, cu mustăţi zburlite ca nişte antene, primit cadou. Doar Bela stătea mai retras, mâzgălind rime pe o foaie ruptă din caiet. Era timid, nu intra în vorbă cu ceilalţi, pentru că nu prea ştie bine româneşte.

La capătul pontonului, Corneluş, Ghiţă şi Gigi, săreau şi dădeau din mâini. Vroiau să intre şi ei să se dea cu barca, dar gardul era prea înalt şi ei nu puteau să-l treacă.

– Emile, Emile, ia-mă pe mine, te rooog.

Călin striga cât să acopere zgomotul scuterului.

– Jur pe motocicleta mea să nu te mai supăr niciodată, să nu te mai fac în fel şi chip, să nu te mai dau afară din clasă. Hai să ne împăcăm şi să mergem împreună cu barca ta.

Emil se făcea că îl ignoră. Se certaseră rău, după ce, o vreme, fusese prietenul lui cel mai bun de joacă. Acum se gândea, cântărea opţiunile, adică, cum îi spusese cei mari că înseamnă.

– Emile, Emile. Ia şi la mine pe barca tale. Io prieten bun sunt la tine. Respect la tine şi barca şi vreau să ajut. Ştie şi eu cum se visleşte. Dar vrei să dai la mine ceva?

Bela flutura din braţe şi sărea pe loc.

Emil nu-i răspunse. Ungurul tot ungur. Nu avea încredere în el. Nici la şcoală nu dădea nimic pe gratis, nicio gumă, un pix sau măcar o îmbucătură din sandwich. Îl învăţaseră bine de-acasă.

Nu le răspunse.

Avea, însă, o vorbă pentru Mircea.

– Mirciulică, să ştii că pe tine nu te iau nici de-al dracului, că eşti cam prostănac, aşa să ştii. Şi poţi să îl păstrezi pe Felix cât vrei, că mie nu mai îmi place să mă joc cu el. Şi să mai ştiţi că degeaba aş vrea eu să vă iau în barca asta, că tot nenea Traian e cel care decide.

Emil se ridică în picioare şi agită mica vâslă spre grupul de colegi.

Mircea nu se intimidă şi îi strigă, cu vocea lui uşor peltică.

– Lasă, mă, Emile, că barca noastră roşie e mai mare ca a voastră. Mi-a zis mie Bunicuţa mea aseară. Aşa că dacă tu eşti fudul, îi duc eu pe Călin şi pe Bela. Sâc-sâc!

Tot vacarmul încetă ca la un semn. Pe pontonul de lemn îşi făcu apariţia, cu mersul legănat şi privirea saşie, nenea Traian.

– Ce faci, Emile, te descurci? Ai grijă ce faci, că îl pun la cârmă pe Theo. Dragă Theo, unde te-ai ascuns?, întrebă bătrânul lup de mare, uitându-se atent în jur.

Cum Theo nu se arătă, nenea Traian urcă în barca portocalie, ca de atâtea ori şi apucă  ferm, cârma.

– Nene Traiane, nene Traiane, da’ mata nu poţi să fii căpitan pe barca asta, că mi-ai lăsat-o mie. Ai mata alta, mai mare. Şi ai mai şi ras două whisky-uri în port, mai devreme, că te-a văzut cineva.

Vocea supărată a lui Emil nu îl impresionă pe nenea Traian, care dezlegă parâma şi roti cârma dintr-o mişcare.

Se adresă celor de pe mal.

– Băi, copii, care sunteţi cuminţi, vă iau în barcă săptămâna viitoare, după întâi. Aveţi grijă cum vă purtaţi, că dacă mă supăraţi nu mai pupaţi altul nimic de la mine şi nu vă mai ajut să ajungeţi oameni mari. Se aude, Căline?

Reclame

4 răspunsuri to “Veniţi în barca noastră”

 1. cornelia Says:

  te-ai lansat frumos! bafta

 2. Mishy Says:

  Foarte dragut comentariul. In rest, ce sa spun; e foarte posibil ca, de data asta, sa nu vrea nimeni sa se dea cu barcuta. Si atunci degeaba asteapta Traian, sau Stolo, sau Emil doritori pe care sa-i plimbe, ca s-ar putea sa-i astepte degeaba. Poate ca PNL si PSD – nu neaparat in ordinea asta – au pus mana de la mana si au cumparat un avion.

 3. adi rozenberg Says:

  De pe celalalt mal, elevii de la revista scolii consemneaza cu sfintenie evenimentele. Din pacate, profesorii ii cenzureaza ca de obicei 🙂

  Fain, Vasile! Mult succes!

 4. gazpefoc Says:

  Felicitari,

  Da’ cred ca Emil a luat tricouri de la solduri ca a cheltuit fffffffffffff.
  mult cu drumurile la capitala si’n campanie, pe faxuri si telefoane la
  subalternii din primarie, sa le transmita sarcinile de serviciu. Mirciulica
  cred ca a aflat de la bunicutza din Scufita cea rosie ca o are mare, ma
  refer la barca bine’nteles si cred ca zmeul lui este cel din Fat Frumos de
  la Cassa Loco si nu va misca barca. Pe Bela daca’l ia’n barca, iar o sa vasleasca importiva curentului. Calin sunt convins ca o sa’si modifice scuterul in skijet, iar ceilalti trei au ei ambarcatiunile lor: cutii goale de calmante, plute din banci tricolore si catamaran cu forme line de valiza. Cat despre dibaciul carmaci Traienica el are o corabie miniaturala intrata bine la whiskey intr’o sticla de Jack Daniel’s. Pacat de Theo!!!!!!
  Exista totusi sanse ca barca sa ia apa din varii motive.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: