Candidatul

Mulţimea adunată la miting fremăta, în frig, ascultând vorbele candidatului. Baloane, pliante electorale, pungi şi pixuri împărţite de-a valma alegătorilor, colorau atmosfera de campanie.

Candidatul vorbeşte cu patos, gesticulând şi ridicând vocea pentru a imprima discursului un ton ultimativ, de genul „Dacă nu mă votaţi, praful şi pulberea se alege de ţară”.

A ţinut, în cariera lui politică, zeci de asfel de cuvântări, începând cu mitingurile tovărăşeşti, până la cele de la alegerile la care a mai candidat în ultimii 19 ani.

Nu se considera un traseist politic. Nu, nici vorbă. Ce dacă a fost activist PCR şi propovăduia succesul socialismului multilateral dezvoltat? Câţi nu au fost? Ce dacă a fost FSN-ist de frunte imediat după Revoluţie? Faptul că după 1990 a intrat în afaceri, ca asociat al unor foşti tovarăşi, şi a început să susţină binefacerile capitalismului pe care îl înfiera cu mândrie proletară doar cu câţiva ani înainte, nu i-a adus mustrări de conştiinţă.

Ce dacă vâltoarea politică, sau interesele proprii, cine să mai ştie acum, l-au dus de la FSN la liberali şi democrat-liberali, şi a pendulat de la stânga la dreapta şi înapoi, pentru a rămâne, tot timpul, la putere? Ce vină avea el, dacă a făcut asta pentru ţară? 

S-a sacrificat pe altarul politicii, pentru cei mulţi. Cel puţin aşa scria în programul electoral împărţit printre „bizonii” din cartier sau de la ţară, în schimbul votului cărora le-a promis marea cu sarea fără să se ţină, niciodată, de cuvânt.

Ei erau „ăia”, cum îi numea din vârful limbii, fraierii, amărăştenii, sărăntocii care îi rezemau ore întregi uşa cabinetului parlamentar pentru a-i milui cu un pol şi care îl înconjurau şi acum.  

Îşi încheie discursul în aplauzele asistenţei, împinsă de la spate de promisiunea unui pacheţel, a unei gustări şi a unei ţuiculiţe fierte.

Strânse mâini, îşi făcu poze cu oameni cu obrajii roşii de frig, cu bătrâne ştirbe care îl pupau de zor, luă în braţe doi copilaşi, le dădu câte o ciocolată, mai promise în stânga şi-n dreapta un trai mai bun dacă va fi ales în colegiu, şi dădu să plece, înconjurat de membrii staff-ului electoral care îşi frecau, fericiţi, mâinile.

Se opri, mirat, şi tresări când vocea firavă îl izbi în plex.

„Dar chiar nu ai nicio ruşine, fiule?”

Bătrânica, sprijinită într-o cârjă, nici nu clipi. I se confesase de nenumărate ori, o minţise că intră în politică ca să facă bine pentru cei mulţi, o scosese din casă şi o trimisese undeva la ţară, ca să pună mâna pe locuinţă, se folosise de ea ca să pozeze într-un copil model, să adune voturi, până şi-a atins scopul, acela de a deveni parlamentar, la primul mandat. Apoi cariera lui politică în ascensiune, nu ar mai fi cadrat cu femeia simplă, de la ţară, aşa că o scosese din viaţa lui şi aproape o uitase.

Ea îl cunoştea cel mai bine dintre toţi. Îi spusese că e un adevărat Pinocchio, că minte fără nicio remuşcare, că şi-a trădat colegii de partid, că a înşelat încrederea asociaţilor cu care a făcut afaceri, că a minţit electoratul de atâtea ori.

Şi acum îi pusese o întrebare simplă la care el, care făcuse faţă nenumăratelor dispute politice, nu avea replică.

Candidatul îşi plecă, o clipă, ochii. Nu mai zise nimic şi, parcă, îl înconjură un zid de linişte.

Dispăru în mulţime, de parcă nici nu ar fi fost acolo.

Titlurile ziarelor de a doua zi titrau pe prima pagină despre demisia din partid şi despre retragerea candidatului înainte de alegeri, gesturi fără precedent, care făcură vâlvă la nivel naţional.

Surse bine informate din partid susţineau că marele om politic, trecut prin atâtea regimuri şi membru al atâtor partide, şi-ar fi regăsit, pur şi simplu, conştiinţa.

Era primul.

 

PS Comentariul este unul SF, bineînţeles. Unde s-a mai întâlnit politician care să aibă conştiinţă?

 

Reclame

Un răspuns to “Candidatul”

  1. prodan Says:

    vasile,
    cred că ar fi sănătos dacă ai rezolva problema fonturilor de la posturile tale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: