Opriţi timpul. Pentru eroi

 

Au fost puţini, ca în fiecare an, mult mai puţini ca în acel 21 Decembrie 1989. O mână de oameni mărşăluind în tăcere, cu steaguri purtate anevoie pe umeri, urmând pe străzile Clujului o maşină de Poliţie.

În fiecare zi de 21 Decembrie, clujenii îşi văd de treburile zilnice, fără să îşi aducă aminte.

Numai un grup de răniţi şi urmaşi ai eroilor martiri se încăpăţânează an de an să nu uite. Şi nelipsiţii politicieni, gata să mai adune un vot şi când ar trebui să stea deoparte.

Maşinile nu aveau răbdare la intersecţii, troleibuzele RATUC se strecoară aproape de coloana cu steaguri triste, două cucoane ies cu plasele pline de la un magazin de fiţe, vorbind tare la celularele de ultimă generaţie, un beţiv îşi înneacă amarul într-un birt de cu bună dimineaţă, iar doi puştani, un el şi o ea, trec ţinându-se de mână spre cinematograful din colţ..

Trecătorii trec grăbiţi aruncând abia priviri furişe şi întrebătoare către coloana subţiată de revoluţionari, fără să ştie ce se întâmplă.

Doar atât merită eroii Clujului, care au ieşit cu piepturile goale în faţa gloanţelor: nişte lacrimi vărsate pe piatra rece a mormintelor, câteva coroane de flori, o rugăciune şi un marş anemic prin centrul oraşului, spre cimitir?

Nu, cred că nu. De aceea că ar fi nevoie de altceva, de o adevărată aducere aminte.

Voi lua legătura cu asociaţiile de revoluţionari să facem un proiect de hotărâre pentru Consiliul Local pentru ca, începând de anul viitor, 21 Decembrie să fie cinstită cum se cuvine.

Să se stabilească o oră, ora când s-a tras primul glonţ în manifestanţii din Piaţa Unirii, sau ora 12. Când, timp de un minut, să bată toate clopotele bisericilor, iar traficul rutier să se oprească. Să încremească toată lumea aflată pe stradă, să îngheţe toţi şi să ţinem un minut de reculegere, cu capetele plecate, în amintirea eroilor.

Să oprim timpul, pentru un minut, ca să ne aducem aminte.

Să ne rugăm 60 de secunde pentru sufletele celor duşi dintre noi şi să le promitem că nu-i vom uita niciodată. Nici pe ei, nici ziua de 21 Decembrie.

Ar fi prea mult?

Reclame

3 răspunsuri to “Opriţi timpul. Pentru eroi”

 1. G.B. Says:

  Nu. Nu ar fi mult. Te pot si eu ajuta in demersul tau, daca chiar ai de gand sa il faci. Si daca nu, il voi face eu, altul, nu conteaza. La anul riscam sa uite lumea ca a si existat o revolutie …

  • magradean Says:

   Merci de ajutor si nu il refuz. orice implicare este bine venita. Am vorbit la sfirsitul anului trecut cu Gheorghe Pastor de la revolutionari si am zis sa treaca sarbatorile si saptamina viitoare o sa il caut iar si vedem ce si cum.

 2. G.B. Says:

  Bun. Sa ma anunti si pe mine daca ai nevoie de ceva ajutor. Anul asta mi-am organizat baietii sa participe si ei decent la manifestatii si spre surprinderea mea (si a lor), erau cam jumate din manifestanti. Aia de ii face lumea huligani si in tot felul, aia au mai ramas singurii sub 30 de ani care mai tin minte si isi respecta eroii. Fie ca sunt eroi ai revolutiei, ai masacrelor de tot felul pe care le-au suportat romanii … Bafta si, te rog, tine-ma la curent (redactia@napocanews.ro)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: