Arşi la buzunar

În sfârşit, cineva are curajul de a spune „stop” salariilor aberante plătite din bani publici, ale puzderiei de directori şi directoraşi de agenţii guvernamentale sau regii autonome de stat. Era o omerta generalizată în legătură cu aceste salarii sfidătoare, pe care le încasau de ani buni fără să lase să transpire nimic în afară. Toţi cei aflaţi în vârful schemei se îmbuibau, de la director până la ajuncţi şi, mai ales, membrii consiliilor de administraţie, care împuşcau un salariu mediu pe economie doar pentru că semnau prezenţa o dată pe lună la o şedinţă în care ridicau mâna.

Aberaţiile nu se opreau aici şi, în spatele legilor permisive, fiecare directoraş îşi mai aproba un spor, îşi mai creştea salariul cu câteva procente, iar banii erau aprobaţi de membrii consiliilor de administraţie, ale căror indemnizaţii depindeau direct de cuantumul salariul directorilor. Cu cât acest salariu era mai mare, cu atât indemnizaţia lor era mai mare.

Nu am nimic împotriva salariiilor mari dar în mediul privat, unde fiecare patron poate să ia sau să dea cât îl ţine contul, pentru că dă de la el. Or la bugetari e cu totul altceva, pentru că acolo e vorba de bani publici. E anormal ca un director de agenţie de stat să câştige 200 de milioane de lei vechi pe lună, bani din taxele şi impozitele altor salariaţi.

După şocul salariilor de la agenţii şi regii, poate nu ar strica o verificare din partea Guvernului Boc şi a salariilor din alte instituţii ce ţin de Minsiterele Justiţiei sau Internelor, unde, la fel, acestea întrec orice limită a bunului simţ. Unde scrie că judecătorul sau poliţistul trebuie să primească zeci de milioane de lei vechi pe lună ca să îşi păstreze imparţialitatea şi să ne apere de răufăcători? Adică un judecător împarte dreptatea în funcţie de salariu, în funcţie de cât e plătit? Asta era una din explicaţiile pe care le-am auzit într-o discuţie, mai veche, pe această temă., că un judecător trebuie să aibă salariul mare pentru a nu fi tentat să ia şpagă ca să dea o sentinţă favorabilă. Sau poliţistul dacă nu ia salariu mare nu mai prind hoţii?

Păi explicaţia asta ar trebui dată atunci în toate cazurile privitoare la bugetari, că trebuie să fie plătiţi toţi regeşte pentru că numai aşa îşi fac meseria. Şi medicii ar trebui să ia 3000 de euro pentru că altfel bagă bisturiul invers sau greşesc diagnosticul, şi profesorii, pentru că altfel îşi bagă picioarele şi ies nişte loaze de pe băncile şcolilor şi se fac judecători sau miliţieni…

E aberant, zău aşa.

Guvernele de până acum au creat false categorii de privilegiaţi de stat, pentru care viaţa a fost roză şi pe care nici criza economică nu-i sperie, câtă vreme statul le va plăti întotdeauna salariile babane. Era o metodă de răsplătire a clienţilor politici, a cumetrilor din partidele aflate la putere şi care erau recompensaţi cu o sinecură binemeritată din bani publici.

Statul a început, însă, să gâfâie, iar guvernanţii au constatat că au ajuns la fundul sacului.

Directoraşii au început iute să sară ca arşi, că vor pleca pentru că ei nu lucrează pe „mărunţişul” de 4800 de lei cât a zis premierul Boc şi va fi vai şi amar de ea ţară.

Un singur lucru să nu uite marii „manageri” ai banului public, că nimeni nu e de neînlocuit şi că dacă pleacă de la stat, pun pariu pe orice, şi de data asta nu am să pierd, că nu îi angajează nimeni şi că nu vor face mulţi purici „la patron”. Iar doritori să fie promovaţi se găsesc cu zecile de mii, pentru că un astfel de salariu i-ar scoate pe mulţi din foame.

Aşa încât sunt convins că, după ce vor analiza mai bine situaţia, directorii vor ajunge la concluzia că e mai bine să stea pe funcţii şi cu salariile reduse drastic, că 4800 de lei sunt mai mulţi decât iau alţii.   

Iar Guvernul va face serioase economii.

Păcat că nu s-a făcut mai demult mişcarea asta, că alta ar fi fost situaţia economică a ţării.

Dar, vorba românului, mai bine mai târziu decât niciodată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: