În numele legii

 

România a suferit şi suferă, încă, serios din cauza unor legi prea permisive şi interpretabile, pline de portiţe de scăpare intenţionat formulate de legiutor, dar, uneori, şi din cauza neaplicării legilor, aşa strâmbe cum sunt, de către autorităţi.

Degeaba sunt pline ştirile de „jmecheri de România”, care parchează maşinile unde vor, care circulă cum vor pe contrasens şi cu ce viteză vor, degeaba lăcrimăm pentru cei morţi în accidente, răpuşi de inconştienţi fără carnet care se urcă rupţi de beţi la volan. Amenzile sunt, uneori, prea mici, iar poliţiştii, uneori, nu au curaj să îşi facă datoria.

Degeaba înjurăm primăria şi inpecţia în construcţii când lângă casa nostră se construieşte ditamai blocul fără nicio autorizaţie. Funcţionarii, blazaţi şi corupbili, ridică din umeri, iar pentru a demola o clădire ilegală este nevoie de sentinţa instanţei care nu o dă veci pururi.

Degeaba ne enervăm când vedem cum un interlop este eliberat de justiţie sau un „om de afaceri” dă o ţeapă de miliarde miilor de păgubiţi şi nu i se clinteşte niciun fir de păr din cap, ba îşi mai şi clădeşte un imperiu media. Degeaba ne întrebăm cum se poate ca un om politic corupt să dea tunuri financiare, să facă afaceri oneroase şi să scape basma curată.

Asta e România. Aşa sunt făcute legile şi aşa nu se aplică cele care sunt.

Cine se teme de o înăsprire a pedepselor?

Ce s-ar întâmpla dacă, pentru o depăşire ilegală pe linia dublă continuă, pentru conducerea pe contrasens ori pentru intrarea pe roşu în intersecţie, pentru parcarea în staţiile de transport în comun ori pe spaţiul verde s-ar aplica, de exemplu, o amendă de un miliard de lei vechi, s-ar suspenda permisul şoferului pe un an iar la a doua abatere i s-ar interzice dreptul de a conduce pe minim trei ani?

Ce ar fi dacă, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi pentru conducere fără permis, s-ar aplica, la fel, o amendă de un miliard de lei vechi iar infracţiunea s-ar pedepsi cu minim trei ani de închisoare cu executare?

Ce s-ar întâmpla dacă, pentru construirea unei clădiri fără autorizaţie sau pentru nerespectarea autorizaţiei, proprietarul ar fi obligat de primărie să demoleze clădirea sau partea construită în plus în termen de 48 de ore pe cheltuiala sa şi să plătească minim 3 miliarde de lei vechi amendă amendă?

Ce ar fi dacă un hoţ ar primi 10 ani de închisoare şi pentru că a furat un ou? Iar un interlop, un traficant de carne vie, de droguri, un mafiot, politic sau nu, ar sta 50 de ani după gratii, ca la americani, şi i s-ar confisca averea?

Ce s-ar întâmpla dacă toate modificările acestea ar fi adoptate, iar cei abilitaţi le-ar aplica la sânge şi nu ar închide ochii ca până acum?

Nu-i aşa că nu vom mai auzi de „jmecheri de România”?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: