În linie dreaptă

De astăzi s-a intrat, mai mult sau mai puţin oficial, în bătălia pentru fotoliul de primar al Clujului, râvnit de 7-8 candidaţi, care îşi fac speranţe că îi vor urma lui Emil Boc în funcţie.

Pentru unii, cum e liberalul Marius Nicoară, miza e mai mult decât importantă, pentru că dacă mai pierde o dată în faţa unui candidat al PDL teamă mi-e să nu sufere dup-aia de un complex de inferioritate care să îi afecteze cariera politică.

A pierdut la locale şefia Consiliului Judeţean Cluj în faţa lui Alin Tişe, poate, la fel de bine, să piardă şi Primăria în faţa lui Sorin Apostu. Poate de aceea era atât de crispat azi când şi-a depus candidatura. Mai ştie şi că Tăriceanu a spus cât de important este pentru PNL să câştige Primărie acasă la Boc şi chiar a venit să îl prezinte. Poate de aceea nu a schiţat azi niciun zâmbet, că nu-i ardea să fie relaxat.

Şi pentru PDL miza e importantă, pentru a menţine continuitatea la Primărie, însă după cum arată sondajele şi având în vedere trendul de la alegerile parlamentare, când candidaţii democrat-liberali au ras totul, Sorin Apostu nu ar avea de ce să-şi facă griji. E cunoscut cât de cât, îl are pe Boc în spate care îl va ţine de mână pe afişe, are partidul alături, cât îl are, are voturile de la generale, astfel încât campania electorală pare o simplă defilare. Vorba unora, putea candida oricine din partea PDL şi ieşea primar, câtă vreme Emil Boc se bucură, încă, de încrederea şi susţinerea clujenilor.

În cazul în care ar pierde Primăria, Nicoară şi Apostu, nu neapărată în această ordine, ar avea cel mai mult de pierdut.

Pentru PSD, miza este importantă doar prin prisma adunării voturilor şi pentru a arăta că social-democraţii clujeni mai suflă şi pot trăi şi fără Ioan Rus sau Vasile Dâncu.

Lucru valabil, de altfel, şi pentru PNŢCD, după cum recunoştea candidatul filialei, Călin Oancea.

Restul candidaţilor, cu toată părerea de rău, sunt numai de umplutură.

Să nu uit de decizia PRM, de a nu desemna un candidat propriu la Primărie, pentru prima dată în ultimii 15 ani. Gestul pare surprinzător la prima vedere, dar arată, părerea mea, că, într-adevăr, liderii filialei au adoptat poziţia corectă şi raţională.

Când se bat greii politicii, cei mici e bine, câteodată, să stea pe tuşă, să nu îşi cheltuie aiurea banii sau să îşi rişte cariera politică viitoare, atâta câtă va mai fi. Gheorghe Funar nu avea absolut nicio şansă şi îşi poate conserva forţele şi imaginea pentru un eventual asalt asupra primăriei în 2012.

Iar decizia similară a UDMR, de a nu intra în cursa electorală cu un candidat maghiar, era previzibilă. Uniunea urmăreşte doar conservarea funcţiilor obţinute şi negociate cu PDL după alegerile locale din iunie 2008. Iar decât să le dea PSD, democrat-liberalii ar prefera, mai bine, să nu schimbe majoritatea din structurile locale câtă vreme aceasta nu are nimic de-a dace cu rezultatele şi cu alianţa forţată de după alegerile parlamentare din noiembrie trecut.

Un pronostic?

Apostu, 95% din primul tur. Nicoară pe locul doi. Din nou…

5% e hazardul.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: