De n-ar fi fost criză

Am constatat, paradoxal, că mult hulita criză, sperietoarea momentului, are şi părţi bune, în afară de şomaj ridicat, bani de la FMI, incertitudine şi sărăcie.

Aşa-i că dacă nu era criza, bugetarii de lux se lăfăiau în continuare încasând sute de milioane de lei pe lună, şi ne-ar fi râs în nas, aşa-i că sporurile cu nemiluita date din banul public ar fi umplut mai departe conturile funcţionarilor care se uită cu scârbă, din spatele ghişeului, la contribuabilul amărât, venit cu un vraf de hârtii după o semnătură?

Dacă nu era criza şi Guvernul nu ar fi strâns cureaua, reducând din personal, maşinăria birocratică de la nivel central ar fi huruit în continuare şi ar fi dospit, umflându-se mai departe cu nepoţi şi membri de partid, sugând miliarde din bugetul statului? Dacă nu era criza să ne mai ostoiască cheful de shoping, nu-i aşa că am fi cheltuit în continuare fără discernământ pe te miri ce, pe fiţe de import, mai ales, şi ne-ar fi durut în cot de industria românească?

Dacă nu era criza am fi construit, în continuare, blocuri în neştire şi am fi cumpărat mai departe apartamente la 1500 de euro pe metrul pătrat, când ele fac, în realitate, nici 500?

Sigur, criza economică nu este bună la casa omului, dar parcă nu vă vine, uneori, să vă întrebaţi unde am fi ajuns dacă americanii nu ar fi răsturnat, iar, planeta cu susul în jos? Nu cumva mult mai aproape de marginea prăpastiei decât credeam?

Reclame

3 răspunsuri to “De n-ar fi fost criză”

 1. Stefan Says:

  „… aşa-i că sporurile cu nemiluita date din banul public ar fi umplut mai departe conturile funcţionarilor care se uită cu scârbă, din spatele ghişeului, la contribuabilul amărât, venit cu un vraf de hârtii după o semnătură?” Mă îndoiesc că sporurile cu nemiluita au umplut sau umplu conturile funcţionarilor din spatele tejghelelor. Chestiunile despre care vorbiţi se întâmplă mult mai sus, nu dă nimeni 2 bani pe „scârbiturile” de la tejghea. De ce credeţi că sunt şi dânsele (scârbiturile) atât de frustrate?

  • magradean Says:

   Cunosc suficiente cazuri de functionari de la ghiseu, din primarii, care au, de exemplu, in contractul colectiv de munca spor de hrana de 15 lei pe zi. Omul isi ia un corn cu 2 lei iar restul ii raman in buzunar, pentru ca nu trebuie sa justifice pe ce ii cheltuie. La fel, au spor de imbracaminte, de cateva sute de lei sa aiba o tinuta corespunzatoare. Iar dupa tonul pe care il folosesc cind li te adresezi, mai ca iti vine sa iti ceri scuze ca i-ai deranjat in timpul programului de lucru. La o firma privata, care nu e multinationala, cine ii da angajatului bani de mancare si de haine, basca decont transport pina la slujba?

 2. coucoux Says:

  Nu ii da nimeni Vasile. Eu cunosc zeci de cazuri in care oamenii nu si-au luat nici macar concediul legal, obligatoriu de ani de zile in maretele firme private, altele decat multinationalele. Premii? Sporuri? Ce sunt alea? Oamenii aia baga ore suplimentare de ani de zile, cu salarii la negru si fara bani in plus pentru nimic din ceea ce ei dau in plus. Asta e adevarata fata a democratiei romanesti.

  Pe de alta parte, dupa ce muncesti in conditiile astea, sa mergi la ghisee si sa-ti dea cu tifla unul care ia la greu din putinul tau si pentru ca respira, e scandalos.

  Da, criza e buna. Nu in saracia din farfuriile noastre, ci in faptul ca le da peste nas lacomilor. Macar asa un pic si asta fara vreo simpatie de stanga.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: