La început a fost Isus

La început a fost Isus.

Şi ieslea din Bethlem, şi cei trei magi, Gaspar, Melchior şi Balthazar, călăuziţi de stea. Şi Iosif şi Maria, împreună cu Pruncul Sfânt. Şi colindele străvechi care preamăreau naşterea Domnului.

Apoi a apărut un moş dolofan, cu barbă mare, albă, şi îmbrăcat în haină roşie şi sticla de Coca Cola de 2,5 litri la preţ de 2 litri. Şi sania trasă de reni şi sacul plin de jucării. Şi vacanţa de Crăciun, adăugată celei de Anul Nou, neapărat la schi în Austria sau pe Valea Prahovei. Dacă întrebaţi, azi, un copil de şcoală primară când s-a născut Isus, va întreba la rândul său cum poate ajunge în Laponia, de unde e Moş Crăciun, şi cum se face că acesta poate împărţi, într-o singură noapte, jucării pentru toţi copiii cuminţi.

La început a fost Isus.

Şi cei 12 apostoli şi vânzarea lui Iuda din grădina Ghetsimani. Arestarea Mântuitorului, judecata lui Pilat, drumul crucii, răstignirea pe muntele Golgota şi ultimele cuvinte spuse pe cruce, „Părinte, în mâinile tale îmi dau sufletul”. Şi Învierea, mormântul gol. Marea minune a creştinătăţii, jertfa Fiului Omului. Apoi a apărut Iepuraşul de Paşte. Şi ouăle roşii. Şi vacanţa de Paşte, neapărat în ţările calde. Şi goana nebună prin magazine pentru „masa de Paşte” cu drob de miel, cozonac italian cu stafide şi vin. Dacă întrebaţi, azi, un copil de şcoală primară cum a înviat Isus, riscaţi să vă întrebe unde se găsesc iepuraşi de ciocolată şi ouă Kinder cu surprize.

La început am avut două mari sărbători ale creştinătăţii, Naşterea şi Învierea Mântuitorului, dar noi, oamenii, le-am transformat în sărbători comerciale. Şi nu ştiu dacă lui Dumnezeu chiar îi place asta. Mă întreb ce am face, noi, oamenii, cu Judecata de Apoi, când va să vie, şi dacă nu cumva marile reţele americane de televiziune sau OTV şi televiziunile de ştiri de la noi nu ar plăti bani grei ca să o transmită în direct, bineînţeles, întreruptă de calupuri publicitare…

De aceea mă gândesc dacă nu cumva s-ar cuveni acum, la mai bine de 2000 de ani de la venirea pe lume a lui Isus şi de la Învierea Sa, să ne întoarcem, totuşi, spre începuturile credinţei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: