Isteria porcească

 Omul intră clătinându-se uşor şi se ţinu cu mâna de tocul uşii cabinetului. Începu să tuşească şi îşi scoase o batistă prăpădită, care prinsese şi vremuri mai bune, la nuntă, în buzunarul de la piept al mirelui.

– Dom’ doctor, aşe mă sâmţăsc die rău. Mă dore capu’, îs mahmur, mi-s ochii roşii şi mă sâmţăsc ca un porc. Am durnit az noapte în şanţ, ieram numa în chemeşă, de amu numa tremur, şi nu i-am spus muierii unde-am fost. Poate am gripă, de-ceea, porcină?

Medicul îl privi lung, pe deasupra ochelarilor. Îl cunoştea ca pe un cal breaz. Ştia ce poate bădiucul când uita să mai iasă din crâşmă, după ce punea mâna pe ceva bani.

– Febră ai?

Bărbatul ridică din umeri. Era transpirat, poate de la soarele de afară, poate de la efortul depus de a ajunge până la cabinet.

– Poate că.

Mai tuşi odată, elocvent, şi privi plin de încredere spre doctor. S-ar putea învârti chiar de un concediu medical. Lucra la ferma din sat, la grajduri, şi ieri fusese zi de salariu. Cum n-ar da o boală domnească peste el, cum auzise la televizor că umblă una prin Mecsic, parcă, să steie o săptămâna acasă, să se dreagă. Capul îi era cât o baniţă şi gura uscată, iască, dar îi era teamă să ceară măcar un pahar cu apă, că ştia ce-i va spune medicul, „îi băiat bun, numai că bea prea multă apă dimineaţa”.

– Uite, bade, în afară de beţie nu ai nimica, şi poate te-i fi răcit o ţâră dacă zici că ai dormit în şanţ. Ca să nu fie bai, te trimit la Cluj, la analize. Ai febră, tuşeşti, te doare capul, Îi o viroză, da’ ca să nu ne auzim vorbe dup-aia, te duci să te vadă un specialist la plămâni.

Bărbatul se scărpină după ureche.

– Domnu’ doctor, da’ la spital, la Cluj, poci să le spui că am vinit amu din Jărmania ori Italia? Că dacă le-oi zice că am durnit în şanţ, nu m-or băga în seamă…Şi poci să le tuşăsc aşe mai tare, poate îmi dau şi conced, ce zâceţi?

Medicul nu-l mai băgă în seamă. Îi scrise biletul de trimitere şi îl expedie cu un vecin, cu maşina, la oraş.

* * *

 O parte din presa locală şi naţională de a doua zi intra în delir şi titra cu litere de o şchioapă, „Suspect de gripă porcină, internat la Cluj”. Ca de obicei, autorităţile au fost depăşite de situaţie şi au reacţionat tardiv, ambiguu şi într-o totală lipsă de transparenţă.

Spre seară, bădiucul fu externat şi trimis acasă, cu un pumn de pilule în buzunar, şi cu recomandarea să nu mai doarmă noaptea dezbrăcat, prin şanţuri, că e sensibil la plămâni şi la gât şi răceşte uşor.

Reclame

2 răspunsuri to “Isteria porcească”

  1. ariana Says:

    pai e foarte simplu, daca se confirma putea incepe o noua batalie din capitolul ” cine a dat exclusiv sau cine primul”. Si in goana asta dupa senzationalul acela cliseistic nu mai conteaza ca starnesc panica gratuit….

    • magradean Says:

      Exact asta am vrut sa scot in evidenta, goana nebuna dupa senzational si rating, fara sa se intrebe cineva despre consecintele legate de panica. Nu poti scrie in presa ca un suspect de gripa internat ieri a fost externat azi. Se stie ca in fiecare zi la spitalele de boli infectioase se interneaza bolnavi cu simptome de raceala, viroza, gripa, ori nu poti afirma pur si simplu ca daca unul s-a internat, automat e suspect de gripa. O poti face numai daca vrei sa scoti o stire de senzatie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: