Şi mai ce?

Ca să se afle în treabă, unii s-au apucat iar să zumzăie şi agită apele în Cluj cerând inscripţionarea unor plăcuţe informative, pe care municipalitatea vrea să le instaleze pe monumentele istorice, şi în limbile maghiară şi germană, pe lângă română, engleză şi franceză. Demersul, susţinut, cică, de peste 20.000 de semnături, nu are nicio bază şi niciun argument, ci doar dorinţa unora de a vedea cuvinte ungureşti şi nemţeşti răspândite de-a valma prin oraş. Ce are limba maghiară cu plăcuţe pentru turişti, scrise în limba oficială şi în două limbi de circulaţie internaţională, engleza şi franceza? A devenit, peste noapte, limbă de circulaţie internaţională şi nu am aflat noi? Iniţiatorii campaniei, care nici măcar nu sunt clujeni cu toţii, au adăugat, la derută, şi limba germană, că, vezi Doamne, numai aşa poate fi scos în evidenţă caracterul multicultural al Clujului.

Un lucru nu au înţeles şi îl repet: plăcuţele pe care le va instala Primăria sunt pentru turişti, pentru informarea lor, pentru turişti care, când vin, să afle câteva cuvinte despre monumentul în cauză, şi punct. Nu are nimic de-a face nici cu ungurii, nici cu nemţii, că sunt sau nu mulţi sau puţini în oraş. Este un demers strict turistic, de informare, pe care l-am regăsit şi în ţările din Vest şi unde nu depăşeşte niciodată acest cadru.

La Viena nu am văzut nimic scris în ungureşte, nici în oraşe din Germania, nici la Praga sau Bruxelles şi nici nu am auzit de campanii de strângeri de semnături pentru alte limbi decât cele recunoscute a fi de circulaţie internaţională. În plus, nici măcar argumentul că vin mulţi turişti din Ungaria la Cluj nu stă în picioare, câtă vreme cei mai numeroşi sunt italienii. Nu cu astfel de presiuni se arată caracterul multicultural al unui oraş şi nici cu forţarea unor legi care să stabliească un procent convenabil de populaţie pentru instalarea de inscripţii bilingve sau trilingve, la intrările în oraş.

Demersul este mult mai amplu şi ar fi vizat, dacă era cazul, şi instalarea denumirilor de străzi în cele trei limbi, precum şi prezenţa unor secţiuni în limbile maghiară şi germană pe site-ul oficial al Primăriei Cluj-Napoca, posibilitatea folosirii celor două limbi în administraţie, în justiţie etc. Aşa, este doar o campanie de agitare a spiritelor, într-un moment în care credeam că, la Cluj, nu vom mai auzi de scandaluri între români şi unguri. Ş

i încă ceva, să ştie iniţiatorii acţiunii privind inscripţionarea în maghiară şi germană a plăcuţelor turistice că românii vor strânge, întotdeauna, cu o semnătură în plus pentru păstrarea actualei forme, că dacă iniţiatorii vor picheta Primăra, sau vor face flash-mob-uri, românii vor face şi ei şi vor veni cu unul în plus, întotdeauna.

Aşa că, lăsaţi-o baltă…

Reclame

Un răspuns to “Şi mai ce?”

  1. oana Says:

    eu nu inteleg de ce se creeaza context pentru discutia asta, cata vreme, la conferinta la care a anuntat proiectul, primarul a precizat ca placutele vor fi facute asa, in baza unui ordin de ministru al turismului, care a stabilit cum arata si cum se scrie pe placutele de pe obiectivele turistice. Si a dat exemplul Sibiului.

    Cel mai simplu mi s-ar parea sa ii trimita la minister sa intrebe si sa ceara si sa il lase pe Paleologu sa le explice cum e cu regulile, cu limbile de circulatie etc..

    oricum, la cluj, indiferent cu ce argument incerci sa justifici lipsa maghiarei si a germanei de pe niste chestii standard, risti sa fii asociat cu discursul lui funar…

    incerc sa imi dau seama cati metri ar terbui sa aiba o placuta cu toate limbile cerute (la care, langa maghiara si germana, ar putea cere un loc si rromani, si Braille, si, de ce nu, pana la urma, in toate limbile din UE)…. ar trebui impachetate obiectivele turistice in plastic, sau tabla, sau din ce vor fi facute inscriptiile alea…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: