Ziua zero. Vizionare plăcută

Băieţelul îşi rodea, înfrigurat, unghiile. Răsucea markerul verzui între degetele subţiri, fără să se hotărască ce să bifeze. Studia broşura de o jumătate de oră şi era indecis. Privi minutarul ceasului de masă, apoi data încercuită din calendarul de perete, de la Hollywood, primit cadou de ziua lui de la o mătuşă „din State”. 29 mai. Studie orarul din broşură şi se decise. Întâi „Whale Rider”, apoi „Persepolis” şi „Kidz in da Hood”. Îşi deschise puşculiţa şi numără atent banii de bilete.

Bătu din palme, fericit.

* * *

 Bunicul, aflat în altă cameră, se învârtea ca un leu în cuşcă. Dăduse nişte telefoane şi spera să obţină o invitaţie la „Amintiri din Epoca de Aur”. Poate nu chiar la gală, dar la o altă vizionare. Era curios să vadă cum abordează noul val de regizori români „perioada roşie”, a comunismului. „Ăştia îs nişte copii. Ce ştiu ei cum a fost atunci…”. Răsfoise şi el broşura şi mai găsise ceva pe placul lui, că doar era interesat de politică, la fel ca orice pensionar – „Il Divo”, despre viaţa fostului premier italian Giulio Andreotti. Îşi puse ochelarii pe masă şi visa cu ochii deschişi. Avea să o vadă, în carne şi oase, pe Claudia Cardinale, pe care şi-o amintea din tinereţe. „Bună bucăţică a mai fost”, gândi omul. Mai urma să vadă orele şi sala, şi cum să intre la gala de premiere.

Nu era disperat. Va găsi el o soluţie.

* * *

 Mama era concentrată asupra actorilor. Francezi, italieni, nemţi. Şi români, bineînţeles. Şi pe actriţe, cum erau îmbrăcate, machiate, coafate. Ridică ochii spre calendarul de birou. Ziua era, şi la ea, încercuită. Îşi luase o zi liberă, să se pregătească de gala de deschidere. Coafor, croitor, manichiură. Mai avea o jumătate de oră să îşi aleagă din broşură. din filmele cu Isabelle Hupert,  cu Woody Harrelson,  cu Robert Pattinson sau  cu Julie Delpy”. Rămase câteva clipe privind gânditoare, cum va împăca serviciul cu delectarea. Un concediu medical mititel i se scurse, alene, prin faţa ochilor.

Înşfăcă telefonul.

 * * *

 Tatăl era în garaj, fără să aibă nicio treabă cu maşina. Stătea pe un vraf de reviste „Cinema” pe care le colecţionase de când era mic. Le depozitase aici şi nu se îndurase să le arunce. Erau o parte din trecutul lui, reviste pline cu poze cu străini care îi coloraseră copilăria. Şi clipele furate la „Republica”, când stătea la coadă să prindă un bilet cu 2 lei, chiar şi în primul rând. „Înarmat” cu un pix, bifa şi el de zor. „Neapărat Poliţist, adjectiv, sper să ia premiul cel mare. Pe Dragoş Bucur l-am văzut şi anul trecut în Boogie şi mi-a plăcut la nebunie”, mormăi în barbă, vorbind singur. Îşi privi Loganul, proaspăt spălat şi îi promise în gând o ieşire pe Autostrada Transilvania, la vizionare, la Van Damme. „Şi să nu uit, un autograf de la Piersic şi o poză”. Lista se lungea văzând cu ochii. Îi era dor de filmele lui Piţa, cu Dinică, Iordache, Bleonţ.

Îi plăcea, că avea de unde alege.

Tresări când cineva deschise uşa garajului.

 – Auzi, vecine, da’ ce e cu vânzoleala asta, de parcă a dat strechea în voi? Umblaţi ca bezmeticii prin casă, cu ochii pe ceas? Nu te mai poţi înţelege cu nimeni din familia voastră.

 Aruncă o ocheadă spre maşină.

 – Plecaţi undeva?

Gazda se opri ca trăznit. Clătină, neîncrezător, din cap. Mai sunt şi oameni care nu ştiu ce zi e azi. Mare minune.

– Păi de azi e TIFF-ul. Începe TIFF-ul, iarăşi, la Cluj…

Reclame

3 răspunsuri to “Ziua zero. Vizionare plăcută”

  1. gazpefoc Says:

    Bine creionat romanu’!

  2. Coafor Says:

    Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: