La mişto

Au venit, au discutat, s-au înţepat, acuzat şi au râs, după care au plecat şi ne-au lăsat la fel de nedumeriţi ca înainte.

Am asistat la ce?

A fost o improvizaţie, o dezbatere aranjată cu o zi înainte într-un loc incert şi un moderator adus în ultima clipă, scos de lângă familie şi copii să facă pe arbitrul.

Cu câteva ore înainte de prima dezbatere de la Cluj a candidaţilor la preşedinţie se ştia că va fi la UBB şi, iniţial, am crezut că universitatea a intrat în nişte jocuri ciudate. Nu înţelegeam cum s-ar preta la aşa ceva, la organizarea unei dezbateri pe genunchi, câtă vreme se anunţase din timp intenţia de a organiza o mega dezbatere cu ştaif academic.

Apoi s-a găsit sala, nu la UBB, ci o improvizaţie la hotel. Cu două ore înainte nu se ştia care Danciu va modera întâlnirea dintre Băsescu şi Antonescu, până la urmă a fost Mihnea Măruţă.

În loc de o discuţie serioasă, pe teme grele, candidaţii s-au pândit la colţuri să se împungă cu replici şi ironii, să se acuze dur, să facă glumiţe unul pe seama altuia, de zici că s-au luat la întrecere pentru a aduce rating.

Râsetele însoţitorilor şi aplauzele care au însoţit fiecare înţepătură mi-au amintit de râsetele şi aplauzele de fundal de la Familia Bundy.

Veniseră toţi la show, să vadă cum i-o trage Băsescu lui Antonescu sau invers.

Sunt convins că, dacă ar fi fost o discuţie serioasă de la început până la sfârşit, grea, documentată, pe teme cum sunt soluţiile de ieşire din criza economică sau rezolvarea crizei politice, telespectatorii ar fi schimbat, plictisiţi, canalul. Aşa, au stat ţintuiţi în faţa televizoarelor ca la o comedie, savurând disputa şi hlizindu-se când unul dintre cei doi i-o „zicea” celuilalt.

M-am uitat la reluările de seară şi, din imaginile selectate de televiziunile de ştiri ale mogulilor,  am înţeles de ce Băsescu e aşa de pornit pe SOV sau Voiculescu. S-au răstălmăcit şi interpretat vorbele sale ca să îl poată toca, să-l mai reducă în ochii electoratului, au spicuit doar înţepăturile, acuzele şi replicile, iar partea serioasă a fost ignorată.

Nu ştiu de ce, dar parcă mă aşteptam la o altă abordare a discuţiei din partea celor doi candidaţi, în altă cheie. Apoi mi-am amintit unde trăim.

Mi s-a părut o dezbatere „la mişto”.

Aşa cum este condusă, uneori, România, de politicieni de toate culorile…

Reclame

2 răspunsuri to “La mişto”

  1. Simona M Says:

    Te asteptai, serios vorbind, sa vezi o dezbatere cu subiecte grele, cu raspunsuri documentate??? De cand nu a mai avut Romania asa ceva? Si, vorba ta, nici nu cred ca stateau romanii sa asculte bla-bla-urile celor doi pe teme „serioase”, pentru ca oricum nimeni nu mai crede ca cineva mai pune in practica ce afirma in campania electorala. A fost show, intr-adevar, si n-am auzit nimic nou, dar a avut audienta buna, cred… 🙂

    • magradean Says:

      Sincer, la prima veder chiar mi-ar fi placut sa vad ceva, o deybater serioasa ca la nemti sau ca la americani. Apoi mi-am revenit, doar traim in Romania. Poate peste 50 de an…dar io nu mai apuc zilele alea 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: