Un scenariu. “Salvaţi PDL”

Am primit azi pe mail un document şoc. De la o adresă necuboscută. O analiză de salvare a PDL şi a lui Boc, pentru a nu avea soarta PNŢCD. Nu purta antet portocaliu, dar părea emis după nopţi de veghe în laboratoarele puterii unde mai persistă, încă, miros de creier ars.

Scenariul sună cam aşa:

Cică Băsescu le-a frecat degeaba ridichea celor de la PDL, în special premierului Emil Boc, şi le-a cerut să ia dracului odată măsurile corecte pentru ieşirea din criză şi să se preocupe mai puţin de afacerile proprii, că pe unii i-a cam durut în paişpe. Or nu au vrut, or nu s-au priceput, prea puţin mai contează acum, când situaţia e groasă şi va deveni şi mai şi, mai la toamnă-iarnă.

Şi atunci, specialiştii de la Cotroceni au scos din joben o soluţie machiavellică, prin care partidul să nu dispară, pentru ca, după ce îşi încheie mandatul de preşedinte, Traian Băsescu să aibă unde se întoarce. (Cică afirmaţiile lui Băsescu cum că după ce a fost preşedinte nu îl mai interesează alte funcţii sunt poveşti de adormit copiii).

Şi atunci, prins în corzi de mitinguri şi proteste, deşi cam leşinate, criticat zi şi noapte de opoziţia care visează sânge, aflat în situaţia de a gestiona o economie aflată la o mustaţă de prăpastie, înglodat în datorii la FMI, actualul Guvern va fi sacrificat la moţiunea de cenzură cu ocazia asumării răspunderii. Pentru a salva PDL pentru că, evident, UDMR şi UNPR nu contează în această ecuaţie.

Iar şeful statului va pasa pisica moartă la PSD şi PNL şi îi va invita să facă ei Guvernul, să scoată ţara din criză. Să îl pună pe Johannis în fruntea Palatului Victoria, să îl pună pe Vanghelie ministru de Finanţe, şi pe Hrebe vicepremier. Să facă gălăgioasa opoziţie ce va ştii, să se certe Ponta şi Crin pe cota unică, să îşi asume ei scoaterea ţării din criză.

Iar PDL, aflat într-o cădere vizibilă, să scape, să intre în opoziţie şi să îşi lingă rănile, pregătind-se pentru vremuri mai bune.

Înainte de a fi mult prea târziu.

Analiza spune că, dacă PDL se încăpăţânează să rămână la putere încă şase luni, iar măsurile dure preconizate nu îşi arată roadele, va avea soarta PNŢCD şi nu va mai aduna voturi nici să umpli un sac.

Specialiştii respectivi susţin că e nasol când mii de oameni, mulţi dintre ei disperaţi cu adevărat, ajung să strige „Jos Băsescu”, „Jos Boc” şi „Jos Guvernul”, după o juma de an de la alegeri.

E semn rău pentru viitorul politic al unora.

Dacă moţiunea de cenzură trece, Guvernul cade, Emil Boc pleacă acasă, PDL se repliază. Bani mai au, iar membrii fideli înţeleg ce le rezervă viitorul în cazul în care partidul se duce de râpă.

Măcar aşa, partidul nu moare şi, se ştie, memoria colectivă este scurtă. Uită prea repede românii.

Indiferent cine va veni la putere nu va reuşi mare brânză, pentru că situaţia e chiar mai tragică decât o ştim noi acum.

Aşadar, PDL face un pas în spate, dă satisfacţie sindicatelor şi maselor, după care aşteaptă de la balcon, împreună cu Băsescu, să vadă cum PSD şi PNL vor da chix, pentru a putea arăta lumii ceva de genul „v-am spus noi, pe noi nu ne-aţi vrut, i-aţi vrut pe ăştia, treaba voastră”.

Şi a reveni, apoi, în fruntea bucatelor.

Cât despre ţară, cât despre ce se alege cu poporul ăsta, niciun cuvânt nu am găsit în toată analiza asta. Pe cine credeţi că mai interesează, de fapt, când totul se reduce la supravieţuirea politică?

Moţiunea de cenzură se dezbate săptămâna viitoare. Să mai avem, deci, puţintică răbdare.

Deja, după cum s-a văzut, unii din PDL încep să mârâie  iar Guvernul se zgâlţâie.

Scenariul e deja în plină desfăşurare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: