Stare de necesitate

Guvernul ar trebui să declare stare de necesitate pe drumurile publice. În loc să o frece cu măsurile anti-criză, să producă zâzanie între bugetari şi privaţi şi să provoace haos prin deciziile fără cap luate, ar trebui să facă ceva rapid pentru a stopa măcelul de pe şoselele patriei. Măcar să rămână cu ceva pozitiv în istorie.

Se înmulţesc tot mai mult accidentele rutiere săvârşite de descreieraţi beţi ori drogaţi, de şmecheri de bani gata cu bolizi de jdemii de euro care se pişă pe radarele Poliţiei şi pe agentul care are curaj să îi oprească, pentru că îşi rezolvă în justiţie.

Oare câţi Hiloţi, Platoni, neveste de demnitari, vezi cazul lui Adrian Păunescu, oameni de afaceri ca tipa din Bucureşti, Anamaria Straus, care a omorât o studentă din Republica Moldova pe trecere de pietoni, Cocoană din Timişoara care gonea cu un Ferrari, mai trebuie să omoare oameni nevinovaţi, să nenorocească familii întregi, să bage familii în spital?

De ce nu se înăspresc amenzile şi pedespsele astfel încât să taie cheful unor nemernici să se mai suie beţi la volan sau să gonească cu 200 de kilometri pe oră şi să nu respecte nicio regulă rutieră?

De ce se permite eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu valabilitate de 15 zile după ce este suspendat un permis? Ce rost are să îi suspenzi unuia permisul pe 90 de zile pentru că era muci de beat la volan, dacă îi dai dovadă ca să mai conducă două săptămâni după, răstimp în care provoacă un accident cu morţi nevinovaţi?

Să luăm, ca exemplu, cazul fostului prefect de Cluj Călin Platon care avea permisul suspendat, deci săvârşise o contravenţie ori o infracţiune, dar avea dovadă înlocuitoare care îi permitea să mai conducă lejer maşina vreo două săptămâni. Dacă odată cu permisul suspendat rămânea pieton, trei, şase sau nouă luni, accidentul de vineri seara din Grigorescu, când a lovit o mămică care traversa strada pe trecerea de pietoni cu căruciorul cu un bebe de trei luni, era evitat.

De ce nu e în stare Guvernul României şi Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei să se pună la masă şi să scoată legi aspre, ca în Serbia, de exemplu, unde se face închisoare pentru depăşire de viteză, sau în Rusia, unde îţi confiscă maşina pentru conducere sub influenţa alcoolului?

De se nu se dă o amendă de 20000 de lei pentru depăşire de viteză, 10.000 de lei neacordare de prioritate sau de 50000 de lei pentru alcoolemie, plus închisoare obligatorie şi confiscarea maşinii?

Nu cumva sistemul e astfel construit pentru ca poliţistul să poată ciupi şi el încă un ciubuc, pentru ca un judecător să poată lua o şpagă ca să-i scape cu pe şoferii vitezomani, beţi sau cu funcţii şi pile?

Dacă legea e dură şi clară, fără interpretări, “ai comis-o, plăteşti”, indiferent cine eşti, dispare corupţia şi, cel mai important, se reduce numărul accidentelor şi al victimelor.

Cine are interesul ca aceste lucruri să nu se întâmple?

Cred că răspunsul îl ştim cu toţii, din păcate…

Uitaţi-vă la nevasta lui Păunescu, a omorât trei oameni, a primit închisoare cu suspendare, Hilote din Cluj, câţiva ani după gratii pentru trei morţi, tipa din Bucureşti, închisoare cu suspendare!

Morţii, răniţii şi invalizii din accidentele rutiere nu au nicio importanţă în România. Poate doar în statistici, dar se vede că degeaba sunt din ce în ce mai mulţi, tot nu interesează autorităţile…

Deci, câţi români mai trebuie să moară în accidente de circulaţie, să se facă totuşi, ceva?

Reclame

Un răspuns to “Stare de necesitate”

  1. Paul-Sorin Tiţa Says:

    Dacă ar fi drumurile singurul lucru la care suntem pe nicăieri, tot ar fi bine. Aşa însă, sunt multe alte sectoare în care ar trebui înăsprite amenzile şi pedepsele. Ca să dau un mic exemplu, criminalitatea economică mi se pare mult mai gravă în perioada de criză economică pe care o traversăm.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: