Câteva decepţii la o tragedie fără seamăn

Nu ştiu de ce, dar am crezut pentru o clipă că fostul prefect de Cluj, Călin Platon, va fi altfel, că va fi bărbat şi îşi va asuma vina şi responsabilitatea pentru accident.

Poate mi-a rămas în cap declaraţia laconică dată în faţa Poliţiei Rutiere, la ieşirea de la audieri, că regretă enorm tragedia şi nenorocirea pe care le-a produs. Sau sms-ul dat unor colegi din presă în care spunea că va răspunde în faţa legii şi a lui Dumnezeu.

Mă aşteptam să îl văd pe holul de la Parchet, unde a fost adus pentru declaraţii în faţa procurorilor, spăşit, cu capul plecat, îndurerat, afectat de cele întâmplate. Credeam că va trece cu ochii goi, în tăcere, pe lângă toţi şi toţi vor simţi durerea din sufletul său.

Poate că a avut mustrări de conştiinţă, poate nu a dormit în noaptea de după accident, nu am de un de ştii. Cert e că am văzut un Platon ieşit la atac, oferind justificări, scuze, tertipuri, explicaţii, prin care caută să scape cu o pedeapsă minimă.

Că l-a orbit soarele şi nu a văzut mama şi copilul în cărucior pe trecerea de pietoni, că a făcut o confuzie în ceea ce priveşte dovada expirată primită pentru permisul suspendat, că nu avea viteză, că o fi, c-o păţi. Alte cauze au dus la producerea accidentului, nu el, şoferul aflata la volan, e vinovatul.

În niciun caz el!

Mă aştept acum să dea vina pe soare, cum şi-a permis să stea pe cer la ora 19, de ce dracu apunea, de ce n-a făcut cineva ceva să fi modificat mai înainte traiectoria cerească, de ce strălucea, încă, domnule, nu-i era ruşine la ora aia? De ce a pus Primăria trecerea de pietoni chiar acolo, în drumul său? Apostu e de vină. Şi apoi zebra nici nu se vedea bine de la volan. Vopseaua era de slabă calitate, nu era suficient de vizibilă încă de la Fortuna. Şi semnul de „Atenţie, pietoni” era prea mic, de ce nu l-au făcut cât o tabelă de afişaj de pe stadio, să+i pună led-uri, să se vadă de la distanţă?

Şi, mai ale, cine a pus-o, domnule, pe femeia aia să traverseze strada regulamentar pe trecerea de ietoni cu căruciorul cu un copil mic? Tocmai prin acea zonă? Ce, aia era oră de plimbat bebeluşii, când şoferii gonesc cu treburi importante?

Evident, vor urma expertize tehnice şi contraexpertize în care viteza Volkswagen-ului Passat condus de Platon va fi cea mai mică posibilă, de zici că, de fapt, stătea pe loc, vor răsări martori care vor jura că mama şi căruciorul au ţâşnit pur şi simplu în faţa maşinii.

Credeţi că se mai gândeşte acum Călin Platon la altceva decât cum să îşi scape pielea?

Credeţi că se mai gândeşte la drama mamei lovite pe trecerea de pietoni, aflată în spital cu piciorul drept făcut varză, despărţită de puiul ei de numai trei luni, pe care nu l-a mai văzut de la impactul cu maşina criminală? Se gândeşte ce o fi fost în sufletul ei de mamă, când copilul era operat la Neurochirurgie, iar ea nu era lângă el, să îi şoptească, să îl mângâie şi să îl ţină în braţe? Se gândeşte cum e să îţi moară copilul iar tu să zaci imobilizată pe patul de spital şi să nu ajungi la înmormântarea lui? Că micuţul va pleca în Ceruri fără să fie ea de faţă?

Mă îndoiesc. Gândul lui este, acum, la recurs, cum să facă să iasă şi să fie cercetat în stare de libertate şi să ia o condamnare cu suspendare. Pentru că asta e, mai nou, reţeta în România pentru cei care omoară oameni nevinovaţi în accidente rutiere.

Şi nu pot să nu amintesc aici de atitudinea Poliţiei clujene şi a celor de la ISU, care a puţit a tentativă de muşamalizare. Accidentul a avut loc vineri seara la ora 19. ISU trimite presei pe sms orice intervenţie a SMURD, orice accident, cât de mic. Vineri a fost un accident pe trecerea de pietoni, cu două victime. Nimeni n-a suflat o vorbă. Tăcere totală. O colegă din presă a ajuns în zonă imediat după ce SMURD-ul plecase. A sunat şi i s-a spus să stea liniştită, a fost un accident uşor, victimele sunt la UPU dar nu e nimic grav să meargă acasă să se uite la film ori să iasă cu iubitul la o cafea la mall. Să nu mai cerceteze.

La fel, Poliţia, mucles. Despre accident s-a aflat abia sâmbătă după-amiază, târziu, iar Poliţia a dat din colţ în colţ. Că nu se ştie ce viteză avea maşina, că nu ştie dacă au fost urme de frânare, cât despre permisul suspendat nici vorbă să sufle cineva. Abia duminică se află de permisul suspendat, dar poliţia zice, „staţi liniştiţi, avea Platon dovadă înlocuitoare”. Întrebarea legitimă pusă a fost pentru ce i s-a suspendat permisul, când şi pe ce perioadă? Răspunsul „nu se ştie…”. Mai trece un ceas şi revin poliţiştii, „da, dovada era expirată…”.

Nu mai puteau ascunde faptele. Aproape o zi şi jumătate s-au străduit însă…

Sincer, mă aşteptam să îl aud luni seara pe Călin Platon în faţa magistratului de la Judecătorie care a dispus arestarea sa preventivă pentru 29 de zile spunând „Onorată instanţă, am dreptul de a ataca cu recurs această decizie dar înţeleg să nu recurg la această formă de apărare. Am luat o viaţă nevinovată şi voi plăti în faţa legii şi a lui Dumnezeu”.

Aş fi vrut să aud un tremur al vocii, o urmă de remuşcare măcar, o recunoaştere tacită a vinovăţiei. „Da, a fost vina mea că eram la volan, că aveam permisul suspendat şi dovada expirată de o săptămână şi nu avea voie să urc la volan. În primul rând NU AVEAM VOIE SĂ URC LA VOLAN. NU AVEAM CE CĂUTA ÎN MAŞINĂ LA ACEA DATĂ”.

Pentru că, în asta constă, de fapt toată vina. În încălcarea cu nonşalanţă a legii, în nesocotirea prevederilor legale, astfel încât s-a ajuns la moartea unui prunc de trei luni şi la nenorocirea unei familii. Şi a unei mame care va zace prin spitale şi va umbla normal abia după şase luni.

Dar nimic.

Nu ştiu de ce, dar am crezut pentru o clipă că fostul prefect de Cluj, Călin Platon, va fi bărbat şi îşi va asuma vina şi responsabilitatea pentru accident.

Mda, oricum şi unui şobolan care se zbate să părăsească o corabie pe cale să se scufunde i se pot găsi circumstanţe atenuante…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: