În firea lucrurilor

E în firea lucrurilor ca cei mici, copii fiind, să asculte de părinţi, ca cei necopţi să accepte sfaturi de la cei cu experienţă, ca cei care conduc, oamenii politici, să facă tot ce pot pentru binele comun, al ţării, al tuturor.

În România, însă, ordinea firească a lucrurilor, aşa cum se cade şi a fost stabilită de la începuturile lumii, a fost dată peste cap, şi sunt tot mai dese situaţiile în care stânga este dreapta, iar susul este jos.

Ceea ce e grav, însă, e că lumea pare că s-a obişnuit aşa şi că, tot mai des, nefirescul pare firesc, anormalul pare cel mai normal cu putinţă, minciuna a devenit adevăr absolut, iar bunul simţ a dispărut cu desăvârşire.

A ajuns în firea lucrurilor ca politicienii să mintă, iar oamenii să privească acest lucru ca fiind perfect normal! Nu ar fi foarte grav dacă mincinoşii nu ar ajunge la putere iar destinul şi viitorul ţării nu ar sta în mâinile lor.

Cum se poate să vină şeful statului în 2009, când era şi candidat la preşedinţie, să promită majorarea salariilor dascălilor cu 50 la sută, deşi a fost avertizat că nu sunt bani, să fie ales, după care să vină, senin, să spună că bugetul e sărac şi că profesorilor nu numai că nu le vor creşte salariile, dar li se vor tăia cu 25 la sută.

Şi să nu se întâmple nimic!

Băsescu e tot la Cotroceni, bine merci, promite mai departe câte-n lună şi stele şi nu se ţine de cuvânt, se substituie Guvernului de parcă el e prim-ministru de când lumea, decide ce şi cum să se facă în ţară şi tuturor li se pare în regulă, că aşa e normal.

Cum se poate să anunţe la sfârşitul lui 2009 că am ieşit din criză, să afirme acelaşi lucru de câteva ori şi în 2010, pentru ca la final de an să constatăm că nici vorbă, că o ducem din ce în ce mai rău.

Şi să nu se întâmple nimic!

Ba să îl vedem în prima zi a anului că ne spune acelaşi preşedinte să stăm liniştiţi că în 2011 vom avea, de fapt, creştere economică.

Şi dacă ne întâlnim în decembrie şi suntem tot în fundul prăpastiei?

Ce contează. Pe pariu că nu îi va bate nimeni obrazul iar el o să hăhăiască la fel ca după o glumă bună?

Ţin minte ca ieri cum cei de la PDL, în frunte cu Emil Boc, aflaţi în tranşeele Opoziţiei, tunau şi fulgerau faţă de pesedizare, faţă de alocarea pe criterii politice a banilor de la guvern pentru primăriile PSD şi, mai apoi, PNL, cerând îndreptarea lucrurilor şi intrarea lor pe un făgaş firesc. Când colo, pesedizarea a fost o acţiune de copii faţă de ce au făcut actualii guvernanţi, cu politruci numiţi în funcţii de conducere şi care habar nu au pe ce lume trăiesc. Iar în ceea ce priveşte banii pentru primăriile PDL te ia cu ameţeală când vezi cum se scurg din fondul de rezervă la guvernului, deşi legea spune că de acolo se dau numai în caz de calamitate.

Fără nicio jenă, pe faţă, în dispreţul legii şi al oamenilor.

În 2010 s-a trăit rău în România. Dar nu toţi au trăit la fel. Solidaritatea clamată de atâtea ori de către cei de la putere a fost doar între ei şi pentru ei.

Cazul Monicăi Iacob Ridzi şi votul împotriva cercetării sale de către justiţie pentru fraudă este doar unul dintre exemplele jenate ale PDL care una spune şi alta face.

Da, firescul a devenit nefiresc şi nu mai miră pe nimeni.

Românii ridică din umeri, cu capetele plecate, şi îşi duc mai departe crucea grea prin deşertul crizei, fără să întrevadă speranţa de mai bine în cuvintele şi măsurile politicienilor.

Atitudinea guvernanţilor, care se tem mai mult pentru imaginea lor din sondaje să nu fie huiduiţi decât de altceva – că altă formă de protest nu au găsit românii, spre deosebire de greci, de exemplu – s-a văzut limpede de Anul Nou.

Puteai să cauţi în Piaţa Avram Iancu din Cluj cu câinele de poliţie vreun parlamentar, demnitar ales de la Primărie sau Consiliu Judeţean, să sărbătorească alături de clujeni, ca anii trecuţi. Nici de la Opoziţie nu a fost suflet de politician sau ales.

Dar staţi liniştiţi, că la Revelionul viitor va fi nevoie de o scenă cu etaj care să-i încapă pe toţi ţipţerii de la partide, care se vor înghesui să fie văzuţi de prostimea din piaţă, şi să fie votaţi la alegerile din 2012…

Nu îmi pot da seama cât poate să mai dureze o atare stare de fapt  Probabil extrem de mult, pentru că nu sunt semne că s-ar schimba, cândva, ceva, şi nu se vor îndrepta, degrabă, lucrurile. Pentru că cei care vin la putere calcă exact pe urmele predecesorilor lor.

Şi tare mi-e frică că, pentru un astfel de comportament, votul nu este o armă suficient de puternică, fiind adeseori înşelătoare.

Doar o revoluţie adevărată ar mai putea îndrepta câte ceva, deşi după cum stau lucrurile, încă una ar avea loc, în România, doar într-o altă viaţă, într-o dimensiune paralelă sau într-un viitor mileniu…

 

 

Reclame

Un răspuns to “În firea lucrurilor”

  1. Simona Maties Says:

    Ai perfecta dreptate! Din pacate romanii s-au obisnuit sa nu mai protesteze, sa ia totul ca ceav predestinat, sa se resemneze cu „soarta” lor…Si chiar si atunci cand protesteaza, ies in strada, cu miile, tot nu se intampla nimic, dupa cate am vazut, din pacate…

    O alta problema este ca, dupa parerea mea, clasa politica actuala, toate partidele, procedeaza la fel – cum a promis Basescu si PDL si n-a facut, exact la fel au promis si vor promite si nu vor face nici PSD, nici PNl, nici ceilalti, pe care nu-i mai amintesc. Toti sunt o apa si un pamant si scenariile electorale seamana intre ele, din 4 in 4 ani, ca doua picaturi de apa, nu?

    Practic de-asta romanii nu prea mai merg la vot, nu mai stiu cu cine sa voteze, pentru ca,m nu-i asa, sunt dezamagiti. Si ce ne ramane de facut? Tu zici ca o revolutie, eu nu cred, sincer, ca noi mai suntem in stare de asa ceva, cel putin nu in urmatorii 20 de ani!

    Imi place insa ca cineva se mai revolta, totusi, si mai ales ca o face cu argumente si cu exemple! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: