Dubla cetăţenie cu două tăişuri

Legea dublei cetăţenii adoptată de Guvernul de la Budapesta şi intrată în vigoare de la 1 ianuarie oferă şi românilor oportunitatea de a obţine cetăţenia Ungariei. Prevederile legii sunt permisive, ambigui şi interpretabile de juri că au fost elaborate de legislativul de la Bucureşti, dar acest lucru nu face decât să ofere o şansă de a ne vedea cu cetăţenia ţării vecine în buzunar.

Legea dublei cetăţenii stipulează faptul că pot obţine cetăţenia Ungariei persoanele care vorbesc limba maghiară la nivel mediu, fără a se preciza exact ce înseamnă acest lucru, dacă este vorba de scris şi/ sau citit, şi care au avut în familie strămoşi unguri. Iar nu este clar cum să dovedeşti acest lucru, dar se lasă să se înţeleagă că sunt suficienţi şi părinţi, bunici sau străbunici care au fost cândva cetăţeni ai Ungariei.

Şi atunci, la nivel pur teoretic şi ipotetic, nu pot să nu mă gândesc de ce foarte mulţi români ardeleni, poate chiar toţi cei 8-10 milioane, să nu profite de această şansă?

Părinţii mei au prins, copii fiind, nu contează, ocupaţia maghiară de după Diktatul de la Viena dintre 1940-1944, deci, teoretic, au fost timp de câţiva ani, puteau fi şi câteva zile, cetăţeni ai Ungariei. Am bifat, cu alte cuvinte, una dintre condiţii. Sunt convins că în Ardeal cam toate familiile se pot încadra lejer în această cerinţă.

Pasul doi, limba maghiară. Sincer, ca orice clujean, cunosc câteva cuvinte maghiare, furate încă din copilărie de la prietenii din bloc cu care băteam mingea în spatele blocului, cum ar fi, de exemplu, lapte, apă, bună ziua, p..a calului, şi sunt convins că, într-o jumătate de an, dacă m-aş pune cu burta pe carte aş vorbi ungureşte acceptabil. Ca mine pot proceda foarte mulţi români ardeleni, poate chiar toţi cei 8-10 milioane.

Bun, pasul trei. Îndeplinim condiţiile, obţinem cu toţii cetăţenia Ungariei. Nu vom avea drept de vot, dar asta se poate rezolva în timp.

A, nu v-am spus. Dezideratele noastre se întind pe o perioadă de 20, poate 30 de ani, şi nu vom face decât să aplicăm politica paşilor mărunţi şi să dăm dovadă de pragmatism, apelând, la nevoie, la instituţiile europene. Doar suntem în UE, nu?

Şi când vom avea toţi românii ardeleni cetăţenia Ungariei ne facem o uniune culturală, căreia să îi zică Uniunea Democrată a Românilor Maghiari (UDRM). Şi vom face presiuni pentru a obţine dreptul de vot în Ungaria şi dreptul de a alege şi a fi aleşi, vom cere UE să nu mai fim discriminaţi ca parte a marii naţiuni maghiare unde, nu-i aşa, nu pot exista cetăţeni de rangul unu şi cetăţeni de rangul doi.

După ce vom putea vota, noi, cei 8-10 milioane de români ardeleni, vom participa la alegerile din Ungaria unde avem şanse să contribuim la stabilitatea ţării şi să susţinem o guvernare, oricare ar fi ea. Cu anumite costuri pentru partenerii noştri, evident. Astfel, vom cere modificarea Legii Educaţiei din Ungaria, pentru a avea dreptul, minoritari fiind, de a învăţa în limba maternă, româna, la toate nivelele, de la grădiniţă, la universitate. Vom susţine modificarea legilor Ungariei pentru a avea dreptul la inscripţii bilingve în localităţile unde vom locui, pentru că vom putea locui în ţara vecină şi să avem o casă în România şi una în Ungaria, dar şi dreptul de a folosi limba maternă în administraţia ungurească. Vom avea voie să edităm cărţi şi reviste în limba română, subvenţionate de stat, dreptul la păstrarea culturii şi a frumoaselor noastre tradiţii româneşti.

Fiind o uniune culturală care are în spate dezideratele şi năzuinţele comunităţii româneşti minoritare vom da dovadă de unitate, vom vota în bloc, cu mic cu mare, astfel încât să putem ajunge chiar să guvernăm singuri prin intermediul UDRM şi să formăm o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Budapesta. Aceasta în condiţiile în care partidele ungureşti vor fi mai multe, iar voturile băştinaşilor se vor disipa. Vom fi mulţi şi din ce în ce mai puternici.

După preluarea puterii în Parlament vom numi Guvernul, condus, poate de un prim-ministru care ar putea fi un al doilea Matei Corvin, şi vom emite o hotărâre prin care steagul Budapestei să devină steagul naţional al Ungariei. Nu este nimic jignitor şi care ungur se va opune ca drapelul Capitalei lui – în culorile roşu, galben i albastru, poate nu ştiaţi acest amănunt, să devină al statului?

Astfel, şi numai astfel, vom putea realiza dezideratul unei Românii Mici la vest de Tisa.

Fraţi români ardeleni, cereţi cetăţenia Ungariei! Votaţi UDRM!

Román erdely testvérek, kér Magyarország állampolgárság! Szavazás MRDSZ!

 

Reclame

10 răspunsuri to “Dubla cetăţenie cu două tăişuri”

 1. Simona Maties Says:

  Da, ai dreptate, am inteles ipoteza si, cred, si subtilitatile ei 🙂

  Doar ca este doar o posibilitate, un scenariu, ce nu se va indeplini niciodata, iti dai seama, nu? Este o idee…imi place asta cu „Vom fi mulţi şi din ce în ce mai puternici”, doar ca ramane o simpla idee, ce poate fi, insa, dezbatuta, deisgur…

 2. gheghe Says:

  băi, da! şi eu merg pe principiul compensării. că doar nu putem vorbi de dublu standard, nu? hm, oare Vadim nu vrea şi el cetăţenie?

 3. Ardealul Says:

  Da este adevarat. Asa ati cucerit si Ardealul!
  Din pacate nu toti romanii din Ardeal pot cere cetatenia maghiara, caci cel putin jumatate din ei au imigrat in ultimele decenii, cand Ardealul deja nu mai apartinea Ungariei.

 4. un maghiar Says:

  In principiu, ai dreptate, nimeni nu va opreste sa cereti si voi cetatenia maghiara. Postul insa e plin de erori:
  – toata populatia a Ardealului e de vreo 7,3 milioane, dintre care romani vreo 5,4, nu 8-10 milioane (recensamintul din 2002)
  – dintre acesti 5,4 vreo 700 de mii – 1 million au radacini din Moldova si Muntenia, adica ramin vreo 4,4-4,7 milioane care ar putea candida
  – romanii din Ungaria au o organizatie culturala, si chiar o autoguvernare pe tara a romanilor din Ungaria conform legii minoritatilor din 1993
  http://romanul.freeweb.hu/
  – au invatamint in limba romana (unde sint in numar mai seminificativ): Jula si Micherechi de ex, chiar si istoria si geografia se invata in romana
  – au inscriptii bilingve (vezi Micherechi de ex)
  http://www.bekesbihar.hu/mehkerek/index.fcgi?rx=&nyelv=ro&item=&menuparam5=1575&menuparam_5=1522&menuparam17=35

  In rest, nu am nimic impotriva, invatati un pic maghiara si cereti cetatenia daca aveti rude care au fost cindva cetateni maghiari.

 5. Ce stii Says:

  Mmda…interesanta idee. In primul rand: Se cere ca stramosii vostrii pe vremea cand Transilvania era ungureasca sa se fi NASCUT in Ardeal. Ceea ce reduce DRASTIC numarul romanilor care pot cere cetatenia ungara. Majoritatea au emigrat aici. Chiar va rog sa va intrebati bunicii de unde au venit. Se cere Cazier. Se cere cunoasterea limbii maghiare (Citit, vorbit) Mai sunt si alte cereri, dar acestea sunt cele mai importante. Doar vreau sa va spun ca ungurii NU sunt romani. Smecheriile ce prind aici, poate va va surprinde ca nu prind la ei. Chiar credeti ca nu s-au gandit la varianta asta? Oricum, daca voi va „transformati” cumva in unguri, si apar stramosii vostrii miraculosi, sunteti bineveniti. Vedeti sa nu incepeti odata fiind cetateni unguri cu istoria voastra ca va faceti de ras. Si nu este vina voastra ci a celor care au nascocit-o

 6. andrei Says:

  1)Cred ca pentru obtinerea cetateniei exista ceva conditii si nu stiu daca putem noi pune conditii!
  2)UDRM-ul are toate aceste cerinte si conditii aici in ROMANIA de ce ar mai pierde vremea cu cetatenia?
  Ar fii mai bine daca ar incerca s-o imbunatateasca!
  3)Cititi comunicatul care NU suna sub forma asta:
  „UGARIA acorda cetatenia tuturor celor care doresc sa adere si sa mareasca numarul minoritarilor din Ungaria in special romanilor care vor sa invete limba romana in UNGARIA asigurindu-le toate drepturile si conditiile pe care nu au fost in stare sa le obtina in ROMANIA ”
  4)UDRM-ule poti sa faci ceva pentru noi ROMANI ca sa nu mai cerem alte CETATENII????

 7. andrei Says:

  5)Cu toate ca in Ungaria sunt scoli in limba romana nu este prea mare inghesuiala.
  La ce le-ar folosii?
  Ar putea crede cineva ca cei care mai urmeaza aceste scoli se pregatesc pentru marea intoarcere la patria mama,de la un pic mai bine la mai putin bine?
  SUCCES celor care vor sa urmeze scoli in limba hausa,kwa,punjabi,hindustani si doresc cetatenia triburilor respective, poate este ceace isi doresc!
  Noi care dorim o viata decenta mai avem de asteptat

 8. Daniel Says:

  Comentarii proaste…comentarii bune…fiecare are dreptul la o opinie personala, dar nu uitati: nu judeca actiunea unei persoane sau o unei institutii cu vata pe bat! Cat despre obtinerea dublei cetatenii, bv guv maghiar ca sa gandit sa mai dea o sansa si celor care pot indeplini conditiile impuse.Sunt stricte , dar ca in orice padure…sunt si uscaturi..Eu personal am aplicat si am primit cetatenia.Asta nu inseamna ca sunt un tradator sau cum mai zic unii aiurea. Domle, imi iau un drept care mi sa oferit si profit de pe urma acestui drept.Drept urmare, asta cu parare sincera de rau o zic, de cand am aterizat in alta tara din UE,sau deschis alte usi, care erau inchise si cu lacact stand in mana cu pasaportul romanesc.
  Sint mandru de ambele cetatenii, cu toate ca ma simt roman din nastere, dar uite ce guvern are tara noastra….ai doare-n cot de noi, aia mici si care tre sa luam totul de jos.Facem ce oputem si profitam de ocazii se pare oferite de alt stat. Cine este de criticat? Cine se face vinovat de aceste situatii urate in care se afla….fara numar???
  In fine,e interesant blogul,dar sa fim realisti .
  O zi buna tuturor.

 9. boby Says:

  Buna ziua, la cele spuse de mai sus…..ar trebui sa te informezi mai bine despre cum poti obtine cetatenia ca nu e asa usor si chiar se verifica cu seriozitate la Budapesta actele depuse si daca nu se dovedeste ca esti descendent nu ai nici o sansa , sigur ca romani sant obisnuiti sa smechereasca tot, de asta romania a ajuns unde a ajuns ca nu vrea romanau sa se civilizeze si nici sa puna mana la munca, ancearca pe smecherii, acum asta e ! daca unguri din romania au o sansa poate ar trebui sa ne uitam la ei si sa luam un exemplu, ca astia desi sant an alta tara ai lor nu iau uitat dar noi ne dam unul la altul an cap sa nu cumva sa se ambogateasca celalalt mai mult, si mai ales an starinatate ,
  asta sintem noi si acum an ultimul ceas nu vrem sa ne trezim ancercam tot pe smecherii dar nu neam bagat mintile an cap ca nu merge asa si nu asa sau construit tarile civilizate ,pana acuma iam anjurat acum ne intereseaza cum sa le luam cetatenia ….pai daca 20 de ani noi am rupt europa an doua sigur ca nimeni nu ne vrea……capu sus si ar trebui macar noi generatia asta sa schimbam ceva an tara asta si sa ai punem la zid pe conducataori hoti care neau adus unde neau adus si nu mai trebe sa ne uitam in gura la alte tari , va fi bine si la noi ….parerea mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: