Salutări de la Abrud

„- Draghe mama, se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mina în gips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri.

În rest e bine.

Motzii e buni cu mine, invatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei „Treiasche duhul lui Iancu”. L-am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu. Mi-au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita…Dache mai ajung…

Am inveţat şi alt chintec, e obligatoriu dimineaţa aicea la ei, „Iancule mare”. Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem romaneşte. Ei pe mine, mai ales.

Place la mine la Abrud.

Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi o luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei „nu la fatza che se vede, la oase”. Es am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticus ember. Ascuţit furciu. Il plimba pe la ochii la mine.

Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie.

Draghe mama, in rest e bine.

M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. „Apa, paie şi bataie”.

Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama.

Repede trece.

Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig.

Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi)

Avram Iancu prieten la mine e.

Pusilok, Csibi Barna”.

Reclame

15 răspunsuri to “Salutări de la Abrud”

 1. Napocel Says:

  😆 😆

 2. Flash Says:

  =)))=)))=)))
  Foarte tare:)))

 3. Marian Says:

  :)) foarte foarte tare râs la mine

 4. klubbingman Says:

  :)))))) bine acolo!

 5. muzadiminetii Says:

  Ioiiii ioiiiii….=)) =)) popa din Abrud a zis că de n-ar fi sfântul şi marele post, ar merita să fie târât până la statuia lui Avram Iancu din Câmpeni sa-i pupe copitele calului….

 6. claus Says:

  Uitat se scriu la scrisoare che mi-am schimbat si numele pentru periodul sederii aicea: Cibi Bârnă.

 7. cornelia Says:

  ras bine. dumnezeu deie sanatate la tine!

 8. Ovidiu "Japan" Says:

  El estem… dar e de-al nost, din pacate.

 9. EXCLUSIV! Cum a ajuns Csibi Barna în Ţara Moţilor! | Viva la Remallucion! Says:

  […] încheiere, scrisoarea lui Csibi Barna, de la Abrud, către mama sa. […]

 10. ANDRUS IONEL Says:

  IOI CIBI CE BATAIE PRIMESTE OSELE TALE LA ABRUD DE LA BAIETI LUI

  IANCU.

  IOI OSELE TALE SI OCHII SI COPU TAU CARE ESTE GOL…O SA CERI

  AJUTOR LA OTILO..BARBARU CARE MANCA CARNE DE CAL CRUDA LA EL

  DE SU SAUA DE LA CAL…. IOI

 11. Csibi Barna – dobitocul de serviciu. - Grigore Dolghin Says:

  […] fiindcă tot sunt la acest subiect, vă recomand să citiți scrisoarea trimisă de Csibi Barna, din Abrud, către mama sa, în Harghita. Mare e grădina… Useless […]

 12. viesparul Says:

  geniaaal! am ras cu lacrimi!

 13. Aberatii aproximativ utile din domeniul prezentului… » Scrisoarea lui Csibi Barna din Tara Motilor Says:

  […] lui @mariuspan pentru precizare: eu am primit-o pe mail nesemnata. daca a pornit de aici imi cer scuze si pun […]

 14. Salutări de la Abrud « Chestii, socoteli… Says:

  […] SURSA: Magradean’s Blog […]

 15. ghita Says:

  BALADA CONSILIERULUI NEDORIT
  LA VOTAREA DE LOCALE. VOI STIATI CA SUNT PE CALE. DOREAM SA FIU CONSILIER. SA DESCHID UN ŞANTIER;LA SOHARU MEU NATAL. SA FAC DRUMUL INTEGRAL, CU SĂTENI MOBILIZAŢI. CHIAR DE MINE ÎNDRUMAŢI;DACA MA TRECE ATI PE LISTA, PRINTRE PRIMII. CHIAR IN PRIPA, SIGUR. IEŞEAM CONSILIER, VOI ERAŢI DE CARACTER.DAR LISTA A FOST MODIFICATA, DE A NOASTRĂ DEPUTATA, DEPUTATA DE ABRUD, CE-A FĂCUT SCOALĂ SUB DUD.DAR. AL NAIBII M-ATI LUCRAT, PE LISTA M-ATI DEVANSAT, SA NU IES . EU CONSILIER, CA POATE „PREA MULTE CER”.UITE ASA, M-ATI MANEVRAT . SI DE MINE, ATI SCĂPAT DESI VOTURI, V-AM ADUS. ALŢII, VOI PE LIST- ATI PUS.ESTE CHIAR NERUŞINARE. SA APELEZI, CAND TE DOARE, LA CEL MAI BAJCORIT. IN LOC SA FIE IUBIT.ASTA A FOST. GHITA BALEA, CARE. STRICA SOCOTEALA, STABILITA. ATUNCI DE VOI, AVÂND ARIPI DE CIOCOI.
  EU SUNT GHIURI CEL ÎNFRÂNT, FIINDCĂ VOI. VAVETI CUVÂNT, VO: TOTI..V-ATI DAT DE O PARTE, PRIN A VOASTRĂ „NEDREPTATE”.FRAŢILOR, SUNTEŢI MISEI. ŞMECHERI SI CHIAR FARISEI. AVEŢI TABERE, GASCUTE, CU VOTURI MULTE PIERDUTE.ACUM, M-ATI VREA CONSILIER, INSA EU, CHIAR NU VA CER. VA RESPING CU VOCE TARE. A VOASTRĂ „NERUŞINARE”;PUNEŢI-VA CHIAR. PAPITE, DE PE A VOASTRE LISTUTE, SA STITI CA SE APROPIE VARA, CAND ÎNCEPE IAR VOTAREA.NU CREDEAM ASA PROSTIE, CE S-A ÎNTÂMPLAT, DOAR MIE, SA NU MA VREŢI VOI „BIROUL” DESI. ERAM CU POPORUL.CA A! MEI, DE LASOHARU, CARE-SI VOTEAZĂ AMARUL, F/\R/v NICl-UN CONSILIER, C: FAR DACA EI, ASTA CER.LA VOTAREA CE URMEAZĂ. SOHARENII, NU VOTEAZĂ. PE MINCIUNI, NEÎNCREZĂTORI. SA FITI IAR’TNVINGATORI”.ASA V-ATI PIERDUT VALOAREA. CA PARTID SI CHIAR ONOAREA. NIMENI NU VA APRECIAZĂ. LA VARA. CAND IAR VOTEAZĂ.DE APAR PARTIDE RELE. SĂTENII. VOTEAZĂ CU ELE, PNCEARCA. CHIAR RĂZBUNARE, CU STAMPILA IN VOTARE.
  IAR ACUM IN ÎNCHEIERE, GHIURI . VA LASA-N DURERE, FU NU VIA! VREAU CONSILIER, AŞTEPTAŢI. CAND EU VA CER.- VA URMA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: