În oglindă

Pentru cei 1.400 de delegaţi de la Convenţia Naţională a PDL din 14 mai)

Argumente de ce Emil Boc trebuie să câştige funcţia de preşedinte al PDL

Dacă Emil Boc va câştiga funcţia de preşedinte al PDL va întări partidul, frământat în ultima perioadă de diverse lupte pentru putere, şi va duce la liniştirea vocilor din interiorul partidului care contestau şi criticau ba una, ba alta. Realegerea va da semnalul de unitate în interiorul formaţiunii de care este atât de mare nevoie înaintea alegerilor de anul viitor.

Cu Boc în frunte, PDL va câştiga alegerile locale şi cele generale din 2012, ţinând cont de faptul că sub conducerea sa, partidul a câştigat până acum toate bătăliile electorale în care a fost implicat. Boc are o mare experienţă politică, este un bun negociator, a reuşit să aducă la masa dialogului alţi lideri de partide cu care PDL a format guvernarea, indiferent dacă vorbim de PSD, de PNL sau de UDMR.

Alegerea lui Emil Boc pentru un nou mandat de preşedinte al PDL va duce la creşterea partidului în sondaje, pe măsură ce efectele măsurilor de reformă economică îşi vor face efectele, şi vor aduce prosperitate românilor. Efectele benefice ale guvernării, cu Emil Boc premier, se vor răsfrânge şi asupra partidului, condus ca preşedinte de Emil Boc, în perspectiva viitoarelor bătălii electorale de anul viitor. PDL va culege anul viitor roadele guvernării după ce România va ieşi din recesiune şi din criza economică.

Echipa de conducere propusă de Emil Boc este una puternică, compusă din oameni valoroşi, cu notorietate şi cu o mare experienţă politică. Nu e nevoie decât să îi amintim pe Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, Traian Igaş, Ioan Oltean, lideri ai PDL care nu mai au nevoie de nicio prezentare.

Dacă Emil Boc a condus bine partidul într-o perioadă grea din punct de vedere economic, cu siguranţă îl va putea conduce şi mai bine într-o perioadă de prosperitate economică.

Emil Boc este preşedinte al PDL din 2005. Membrii partidului s-au obişnuit cu el, ştiu cum se comportă ca lider, ştiu că este omul potrivit la locul potrivit, este împăciutor, şi nu ia decizii înainte de a consulta forurile de conducere ale partidului. Este calculat, nu este impulsiv, calităţi demne de un adevărat lider politic care este încă tânăr.

Emil Boc are cea mai mare notorietate dintre toţi liderii PDL, fiind cunoscut, vorba aceea, de la cel cu ţâţa-n gură, pân’ la cel cu barba sură. Cine nu a auzit de Emil Boc în România? Notorietatea unui lider de partid este extrem de importantă în campaniile electorale viitoare, când este nevoie de fiecare vot, şi de la alegătorul care locuieşte la sat în vârful muntelui, şi de la cel din marile oraşe.

Să nu uităm un alt element esenţial, şi anume relaţia specială a lui Emil Boc cu preşedintele Traian Băsescu, cel fără de care PDL nu ar fi ceea ce este astăzi. O colaborare foarte bună şi pe viitor între şeful statului şi preşedintele PDL nu poate fi decât benefică pentru partid, mai ales în cazul viitoarelor nominalizări guvernamentale. Traian Băsescu are încredere în Emil Boc, iar PDL nu are decât de câştigat din această relaţie între cei doi oameni politici.

Emil Boc este un lider al PDL, poate singurul din partid, asupra căruia nu au planat şi nu planează suspiciuni de corupţie, de relaţii incorecte de afaceri cu statul, de implicare în diverse stratageme de sifonare a banilor publici în propriile buzunare. Ca preşedinte al PDL, Emil Boc nu poate fi atacat, de exemplu, că ar avut legături prin vămi, sau afaceri încurcate, câtă vreme nu a avut niciodată nicio firmă.

Argumente de ce Emil Boc nu trebuie să câştige funcţia de preşedinte al PDL

Dacă Emil Boc va câştiga funcţia de preşedinte al PDL ar putea destabiliza partidul, şi aşa frământat în ultima perioadă de diverse lupte pentru putere, şi ar putea duce la exacerbarea vocilor critice din interiorul partidului. Realegerea lui Emil Boc riscă să ducă la adâncirea faliei existente între taberele din partid. Nemulţumiţii de prestaţia lui Emil Boc în fruntea PDL s-ar putea orienta spre o viitoare formaţiune politică pe cale să fie înfiinţată.

Cu Boc în frunte, PDL nu va câştiga alegerile locale şi cele generale din 2012, ţinând cont de trendul descendent al partidului în sondajele de opinie şi de scăderea încrederii populaţiei în Emil Boc, care a ajuns la opt la sută. Alegerea lui Emil Boc pentru un nou mandat de preşedinte al PDL va duce în continuare la scăderea partidului în sondaje, pe măsură ce efectele măsurilor de reformă economică vor întârzia să îşi facă simţite efectele, şi nu vor aduce curând mult aşteptata prosperitate românilor. Măsurile nepopulare ale guvernării luate de Emil Boc ca premier, se vor răsfrânge şi asupra partidului, condus ca preşedinte de Emil Boc, în perspectiva viitoarelor bătălii electorale de anul viitor.

Echipa de conducere propusă de Emil Boc este una contestată, compusă din oameni, unii slabi, alţii criticaţi sau implicaţi în diverse afaceri necurate şi scandaluri de presă. Nu e nevoie decât să îi amintim pe Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, Traian Igaş, Ioan Oltean, lideri ai PDL care nu mai au nevoie de nicio prezentare.

Emil Boc este preşedinte al PDL din 2005. Este erodat deja, după o perioadă mult prea lungă de şefie la cârma partidului. Toate partidele mari – PSD, PNL, UDMR, chiar şi PC, şi-au schimbat liderul în ultimii doi ani, numai PDL a rămas cu acelaşi preşedinte. Membrii partidului s-au obişnuit cu el, ştiu cum se comportă ca lider, considerând că este prea împăciutor şi nu este capabil să ia decizii ferme în cazul unor membri de partid cu probleme. PDL are nevoie, după şase ani, de un nou început, de un suflu nou.

Emil Boc are cea mai mare notorietate dintre toţi liderii PDL, fiind cunoscut, vorba aceea, de la cel cu ţâţa-n gură, pân’ la cel cu barba sură. Cine nu a auzit de Emil Boc în România? Notorietatea unui lider de partid este extrem de importantă în campaniile electorale viitoare, când este nevoie de fiecare vot, şi de la alegătorul care locuieşte într-un sat din vârful muntelui, şi de la cel din marile oraşe, dar aceasta poate avea un efect negativ. Datorită măsurilor dure de reformă luate de premierul Emil Boc, bugetarii, angajaţii de la privat şi pensionarii îl critică şi îl huiduie, astfel încât prezenţa lui Emil Boc în campania electorală, din postura de preşedinte al PDL, nu poate fi decât dăunătoare pentru partid. Există riscul ca un candidat al PDL la o funcţie de primar să piardă voturi dacă se afişează cu Emil Boc, mai ales într-o zonă săracă a ţării.

Să nu uităm un alt element esenţial, şi anume relaţia specială a lui Emil Boc cu preşedintele Traian Băsescu. O colaborare considerată mai degrabă slugărnicie, în care Traian Băsescu comandă iar Emil Boc execută. Este nevoie ca PDL să iasă de sub tutela lui Traian Băsescu şi de sub influenţa acestuia, iar un alt preşedinte al partidului ar reuşi acest lucru. PDL trebuie să înveţe să respire şi fără Traian Băsescu, să înceapă să umble singur, pe picioarele lui, să facă dovada că este un partid puternic şi fără să aibă proptele de la Cotroceni. PDL trebuie să se gândească şi la perioada post – 2014, după ce Traian Băsescu nu va mai fi preşedinte al României, şi să taie cordonul ombilical care îl leagă de actualul şef al statului. Or, cu Emil Boc la conducere, acest lucru nu prea pare posibil.

Dualitatea în cazul Emil Boc, premier – preşedinte de partid, nu este deloc benefică PDL. Nu poţi să şi desfăşori o muncă susţinută de partid cu rezultate bune, şi în acelaşi timp să şi conduci un Guvern, cu aceleaşi rezultate. Ori una, ori alta. Orice implicare mai susţinută în chestiunile guvernamentale duce, inevitabil, la o implicare redusă în treburile interne ale partidului. Dualitatea nu mai poate continua şi pe perioada campaniei preelectorale şi electorale, unde preşedintele trebuie să se împartă între a conduce bine partidul şi a conduce bine şi Guvernul. Intervine uzura care este dăunătoare pentru partid. PDL trebuie condus din Modrogan, nu de la Palatul Victoria.

 

(Nu pot decât să sper că  delegaţii PDL la Convenţia Naţională a PDL nu vor fi mai bulversaţi decât înainte de a fi citit argumentele pro şi contra alegerii preşedintelui partidului)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: