A înviat Clujul!

Mii de oameni au umplut în ultimele zile Piaţa Unirii, revărsându-se spre centru, unde au cântat, au dansat, s-au distrat. Vor urma alte seri, câteva zile cel puţin, cu lume în centrul Clujului, ieşită să se bucure de primele Zile ale oraşului.

Nu am mai văzut niciodată la Cluj atâta voie bună, atâţia oameni pe metru pătrat, atâtea manifestări, la orice oră, la fiecare pas, pe gustul fiecăruia, atâta animaţie.

Clujul a înviat de-a dreptul, mai ales seara. Bănuiam că e un oraş viu, dinamic, dar până acum nu a ieşit la suprafaţă atât de clar această faţă a oraşului.

Erau, e drept, insule de distracţie şi voie bună pe Piezişă, în Hasdeu, prin Parcul Mare, mai ieşeau clujenii pe Eroilor, dar acum parcă s-au spart conductele de mulţimi care cântă, dansează şi îl ascultă cu evlavie pe ciocoflenderul de Piersic recitând poezii. Clujeni care stau la cozi de plăcere pentru a gusta delicatese din bucătării asiatice la Memo 10, care aplaudă minute în şir evoluţia operelor reunite română şi maghiară şi care nu dau doi bani pe pseudo-scandalul plăcuţei de pe statuia lui Matei Corvin.

Miercuri va rândul celor mici, astfel încât ne aşteaptă o invazie de pitici, care se vor scălda în râuri de îngheţată şi dulciuri.

Da, de Zilele Clujului nu ai cum să te plictiseşti. Şi asta e bine. E un fel de antrenament pentru Capitala Culturală Europeană 2020, dacă va fi să obţinem titlul.

Cum le stă bine românilor, nu se putea să fie totul perfect, astfel că nici clujenii nu fac excepţie. Ceea ce strică imaginea Zilelor sunt gunoaiele şi mizeria lăsată în centru după concerte, de parcă au uitat subit oamenii ce înseamnă şapte ani de-acasă şi civilizaţia europeană. Ne place să ne batem cu pumnii în piept că, noi, ardelenii, în general şi clujenii, în special, suntem altfel decât miticii, regăţenii şi moldovenii, că noi tragem spre Viena, nu spre Bucureşti. Aiurea, e folclor, sunt poveşti. Suntem la fel de necivilizaţi, la fel aruncăm PET-urile şi hârtiile pe jos la doi paşi de coşul de gunoi, sau trântim o flegmă pe asfalt.

Din păcate, ne batem singuri joc de imaginea noastră.

Apoi, am auzit în ultimele zile critici despre blocarea traficului în centru. Nemulţumirea la români e a doua natură. Dacă Primăria a restricţionat traficul, de ce s-a restricţionat, dacă era lăsat liber, de ce nu se restricţionează, că pot să fie accidente, că e multă lume, că sunt copii pe care nu poţi să îi ţii în lanţ, şi ajung sub roţile maşinilor. Dacă s-au adus butoaie cu bere, mese şi umbreluţe de ce s-au adus, dacă nu erau, de ce nu sunt…

Nicicum nu e bine.

În fine, nu pot decât să sper că le va veni mintea la cap clujenilor măcar la sfârşitul manifestărilor.

Vestea bună e că nici nu se termină bine vineri Zilele Clujului că tot de vineri, începe TIFF-ul.

Altă nebunie frumoasă, distracţie, lume, filme.

Da, adevărat a-nviat Clujul!

 

Reclame

Un răspuns to “A înviat Clujul!”

  1. molarudeminte Says:

    Adevăr grăit-ai, domnia ta! Mare vorbă de Sărbătoarea Înălţării, nu c-aş fi habotnic, nici măcar creştin practician nu-s, dar lucrurile se leagă frumos şi asta trebuie să remarcăm cu toţii: ZILELE CLUJULUI au debutat cu dreptul. A fost o săptămână ăn care fiecare ar fi găsit câte ceva, în fiecare zi, spre delectarea sufletului şi a papilelor gustative. Să ne fie tuturor de bine şi de învăţătură, căci s-a mai şi greşit, pe ici pe colo, dar nu în punctele esenţiale. Ar trebui să analizăm, să semnalăm, să venim cu observaţii şi propuneri constructive pentru ca la următoarea ediţie, fie ea de Paşti sau nu, să putem spune din tot sufletul: CLUJUL A-NVIAT! Şi să răspundem cu convingerea lucrului bine făcut: ADEVĂRAT A-NVIAT!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: